trombones.nl - dé toonaangevende trombone site van nederland
  > home > mondstukken - u bent nu hier  
   > informatie over mondstukken
 

 

 

 

 

 

 

 


Algemeen

De eerste stap om met deze materie aan de slag te gaan is te begrijpen welke functie een mondstuk heeft. Het mondstuk verbindt de trillingen, geproduceerd door de lipspieren van de speler, met het instrument. Het instrument is hier een soort versterker van de signalen die het vanuit het mondstuk ontvangt. Natuurlijk zorgt het instrument voor de klankkwaliteit, maar alle informatie daarvoor wordt aangeleverd door het mondstuk. Dus we kunnen zeggen dat het mondstuk, naast het talent en de mogelijkheden van de speler zelf, één van de belangrijkste gereedschappen in het pakket van een koperblazer is.

De keuze voor het beste mondstuk is vaak een veel groter probleem dan de keuze van een instrument. Veel muzikanten, vooral beginners, selecteren vaak een mondstuk met bijvoorbeeld een wijde en ronde rand omdat het comfortabel aanvoelt op de lippen.

Amateur-muzikanten die relatief weinig spelen zouden beter uit de voeten kunnen met een kleiner mondstuk.
Een mondstuk met grotere cup laat meer liptrillingen toe, waardoor dus het volume van de toon zal toenemen. Een groter mondstuk heeft de neiging de ruimte tussen de lippen een klein beetje te openen waardoor er een zuivere toon ontstaat omdat de lippen elkaar niet raken. Ook zal het gebruik van een groot mondstuk de muzikant voorkomen noten in het hoge register te forceren en zullen de lippen bij het spelen in het hoge register gestimuleerd worden om correct gebruikt te worden zonder er te veel druk op uit te oefenen.

Een koperblazer dient voor een mondstuk te kiezen wat hem of haar een solide en compacte toon verschaft, met een groot volume. Dit mondstuk zal de toonkwaliteit van een minder goed instrument verbeteren en zal een goed instrument nog beter laten spelen. Verwacht natuurlijk niet dat men de problemen van een gebrekkig en slecht instrument hiermee oplost.

Een zorgvuldig gekozen mondstuk zal een positief effect hebben op het embouchure, de aanzet, tongtechniek en het uithoudingsvermogen van de speler.

Kies niet voor een bepaald mondstuk omdat een bepaalde muzikant ook dit mondstuk gebruikt. Kies het mondstuk dat u de beste klank geeft. Niemand heeft namelijk dezelfde lippen of tanden. Wat voor de één ideaal is, kan voor een ander totaal onbruikbaar zijn.

Het zou dus verstandig zijn om in bijvoorbeeld een winkel verschillende mondstukken uit te proberen. Laat u ook geen mondstukken verkopen die “net zo goed” zullen zijn als Bach (of een ander merk) of een mondstuk met toevallig hetzelfde nummer als dat van een ander merk.





© Marco Borggreve



> Algemeen
> Hoe is een mondstuk opgebouwd?
> De Rand
> De Cup
> De Stiftboring & De Boring


> Discussieer over dit onderwerp

 

  historie
  mondstukken
  onderhoud
  shop
  interviews
  forum
  vraag & aanbod
  links database
  contact
   
  www.trompet.nl
   



Copyright © trombones.nl, Alle Rechten Voorbehouden.